Rick de Leeuw

28 januari 2022, Kermeta Kermt

Open Forum

Voor 10 jaar Dorpsraad Kermt hebben we een speciale gastspreker uitgenodigd: Rick de Leeuw. De held van de avond is niet meteen Rick de Leeuw (al verdient hij dit wel), maar wel zijn vriend Jan Smeken, stadsdichter van Brussel rond 1500.

In 2006 heeft Rick een gedicht van deze stadsdichter van het Oudnederlands naar het Nederlands van vandaag vertaald. Tijdens deze vertaling zag Rick een man tot leven komen. Je kan zowaar zeggen, een echte vriend.

Als eerbetoon aan zijn vriend Jan, heeft Rick in 2017 een boek aan hem opgedragen. 500 jaar na zijn dood komen de middeleeuwen op een poëtische manier tot leven. 

Jan Smeken heeft tijdens zijn leven als stadsdichter burgers een stem gegeven. Op een gegeven moment is hij het 'burgerleven' gaan beschrijven in een gedicht. Jan heeft op deze manier de eerste stappen gezet in de burgerparticipatie en het belang van de stem van de burger.

10 jaar dorpsraad Kermt

Om wille van de COVID pandemie hebben we onze nieuwjaarsborrel en het Open forum gecombineerd. Bedankt aan alle vrijwilligers en alle deelnemers aan onze activiteiten van de voorbije jaren. 

Wij hopen in de toekomst nog te mogen rekenen op jouw steun.

Heb je zin om te participeren? Laat het ons weten, want SAMEN maken we het VERSCHIL.