Herkenrodebossen

Wandelnetwerk Herkenrodebossen

15 oktober 2017, werkgroep Trage Wegen

In het zuidelijk deel van Kermt liggen de Herkenrodebossen, een overblijfsel van een groter oerbos dat rijk is aan historische flora en fauna. Jarenlang werd dit gebied afgesloten voor het grote publiek en werd het voorbehouden aan groenbeheer en jacht. In samenwerking met Regionaal Landschap Haspengouw-Voeren, Agentschap Natuur en Bos en de stad Hasselt, heeft de Dorpsraad Kermt in 2017 een wandelnetwerk van 4 en 6.5km kunnen laten aanleggen, waardoor Kermtenaren vlakbij hun dagelijkse stappen kunnen afwerken en tegelijk kunnen genieten van dit prachtig stukje groen.

Project met Kermtenaren

werkgroep, schenking doorgangen tot presentatie..

Tijdens het open forum van de Dorpsraad in 2013, vond een groepje Kermtenaren zich rond de idee om dit ontoegankelijk gebied eindelijk open te stellen met een netwerk van wandelpaden zodat de mensen vlakbij en veilig konden gaan wandelen over trage wegen. De werkgroep Trage Wegen ontstond op deze manier en zocht wat later contact met enkele noodzakelijke partners: Agentschap Natuur en Bos, Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren.

Na een intense studieperiode stelde de werkgroep begin 2015 aan de stad Hasselt een gedetailleerd en lijvig dossier voor van trage wegen waaruit het wandelnetwerk zou moeten volgen.

Twee jaar later was het zo ver en had Stijn Meuris de eer om in zaal Kermeta aan de Kermtenaar het definief parcours voor te stellen: een gele lus van 4 en een rode van 6.5 km tot stand gekomen dankzij een aantal bereidwillige grondeigenaars die op een stukje van hun privé-eigendom doorgang hebben verleend. Zo konden deze lussen gevormd worden tot een heus wandelnetwerk, waarvan het grootste deel loopt over eigendom van ANB en door een stukje bos van de stad Hasselt.

Herkenrodebossen werd een succesvol burgerparticipatieproject waarbij een idee ontstond en uitgewerkt werd door de lokale burgers en waarbij vervolgens de plaatselijke overheid ervoor zorgde dat met budgetten en gespecialiseerde partijen de burgerwens tot realiteit kon omgezet worden. De inbreng van de stad Hasselt, Regionaal Landschap Haspengouw-Voeren, Agentschap Natuur en Bos, én de werkgroep Trage Wegen van de Dorpsraad Kermt was uiterst belangrijk en gebeurde met een zeer aangename en respectvolle samenwerking. Dit alles heeft ertoe geleid dat het resultaat uitermate geslaagd is en enorm gewaardeerd wordt door de Kermtenaar.

Meer over de werkgroep Trage Wegen vind je hier.

Status "Verborgen Moois"

vanwege Regionaal Landschap Haspengouw-Voeren

Van bij de opening van het wandelnetwerk Herkenrodebossen werd het gebied uitgeroepen als 'verborgen moois' door Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren. Zij geven dergerlijke erkenning enkel aan streken vol speciale plekjes die de volle aandacht verdienen. Waarom, kan je hier lezen nadat je het filmpje hiernaast even hebt bekeken.


De beleving groeit

natuur, speelbos, jacht, rolstoelpad, hondenlosloopweide, grenspalen

Heel wat Kermtenaren zijn natuurliefhebber geworden, sinds ze regelmatig in dit bos gaan wandelen. Anderen waren het reeds, en kunnen nu ook hun passie voor de natuur vlakbij gaan beleven! Vaak spreken mensen elkaar aan in het bos over welke vogel of dier ze net gezien hebben, of wordt doorgegeven waar ze de reeën onlangs hebben aangetroffen. Sinds kort kan je je observatie ook registreren en te weten komen welke fauna en flora anderen hebben ontdekt via deze link.

Vlak na de opening van het bos werd door ANB een stukje ingericht als speelbos. Dit zou het enige plekje in het bos worden waar je van de paden mag afwijken. Kinderen kunnen hier zich volledig uitleven met bosspelen, kampen bouwen, klimmen op de aangebrachte rekken, enz. KSA, basisscholen, verenigingen en gezinnen hebben nu vlakbij extra beleving!

Mensen die vaak in het bos komen, zullen wel eens opgeschrikt zijn door de knal van een jachtgeweer. De omgeving is nog steeds jachtgebied, maar bij de inrichting van het wandelnetwerk is er afstemming met de jagers geweest zodat wandelpaden zo zijn aangelegd dat het wild voldoende stiltezones heeft en wandelaars geen gevaar oplopen voor kogels. Jacht is belangrijk om het dierenbestand in balans te houden. Als je niet te luidruchtig door de Herkenrodebossen loopt, kan je ongetwijfeld regelmatig een ree spotten aan de bosrand.

Herkenrodebossen is een prachtig natuurgebied, maar van oorsprong een 'broek' wat zich kenmerkt door natte en drassige bodems in het winterseizoen. Stevig en waterdicht schoeisel is wel aangeraden om erdoor te geraken. Om mensen slecht te been en mindervalid toch toe te laten op elk moment te kunnen wandelen, is er in 2019 een rolstoelpad van 2 km aangelegd over het bestaande wandelnetwerk. Ook het seniorentehuis vlakbij is daarover zeer tevreden.

Wanneer je in de Herkenrodebossen wandelt, wordt er van je verwacht dat je steeds op de paden blijft en je hond steeds aan de leiband zit. Dit laatste uit respect voor andere wandelaars en om het wild niet op te schrikken. Om je hond de mogelijkheid te geven toch even vrij te kunnen razen is er in 2020 aan het vertrek van de wandeling op Ten Hove een hondenlosloopweide aangelegd door de stad Hasselt. Hondenliefhebbers kunnen nu vlakbij terecht om wat te stoeien met hun hond.

Herkenrodebossen heeft ook een historisch karakter en was deels verbonden aan de abdij van Herkenrode die het gebied gebruikte als houtwinning. Op de gele wandellus stap je aan het brugje over een zeer oude houtwal die de grens vormde met 2 andere grondbezitters. Er werd een oorspronkelijke grenspaal teruggevonden, die in 2020 op de houtwal bij het brugje werd teruggeplaatst. Op de steen vind je de letters "AH", die verwijzen naar Abdij van Herkenrode.

Georganiseerde evenementen

openingsevent, natuurgidsen, geo-caching

Een echt dorpsfeest was het op 15 oktober 2017 bij de opening van het wandelnetwerk! Naast de partijen betrokken bij de aanleg van het wandelnetwerk, werd er ook meegeholpen door Kermtse verenigingen, burgers en het stadsbestuur om er een geslaagd feest van te maken. Met meer dan 1000 bezoekers waren we die zonnige dag! Met dank ook aan de Kermtse duivenbond De Pijl die hun lokaal ter beschikking stelde om het bier te tappen en hapjes op te warmen naast een rijk aanbod van Limburgse taart. Natuurlijk kon het wandelnetwerk die dag ook verkend worden, alleen of door een geleide gidstocht. De kinderen konden volop op avontuur in het kinderspeelbos.

Regelmatig wordt het gebied gebruik door natuurpunt, die geleide wandelingen organiseert met natuurgidsen. Soms enkel met aandacht voor planten waarbij elk plantje wel een boeiende verhaal lijkt te hebben, soms enkel met aandacht voor de dieren in bos. We hadden daarbij de eer om enkele geleide wandelingen te beleven met Frederik Thoelen, waarbij zelfs de wolf ter sprake kwam!

Herkenrodebossen heeft ook 2 uitdagende geo-cache routes, waarbij je raadsels moet oplossen over het gebied om al de schatten te kunnen vinden.