#DuurzaamKermt


De 9 Duurzame Domeinen

Elektrische deelauto DRZMKRMT - 2019

Tom organiseerde als ambassadeur voor autodelen 5 info-avonden voor Kermtenaren in de zomer van 2019. Sinds juli 2019 bieden Tom & Katrien hun elektrische auto aan als deelauto en ondertussen rijden al 6 Kermtenaren met deze duurzame wagen. De autodelers rijden puur op Belgische zonne- en wind-energie.
De prijs per jaar ligt vast en je betaalt enkel een prijs per km (ongeveer 0,40€/km). Worden er meer kilometers gereden, zakt de prijs, bij minder stijgt de prijs, zo eerlijk en transparant werkt particulier autodelen via CozyWheels.

Dankzij Stad Hasselt en het burgerbudget 2020 "Alleman op ellentrik" kan onze autodeelgroep gratis testritten aanbieden. Registreer je nu hier!

Repaircafé - 2018

Sinds 16 juni 2018 heeft ook Kermt zijn plek waar je spullen kan laten herstellen door vrijwilligers. Handige Harry's en Henriettes helpen je met defecte elektro spullen, fietsen, computers en textiel. Er zijn steeds een 9-tal fixers.
Elke 3e zaterdag van de even maanden (februari, april, juni, augustus, oktober en december) vind je hen van 10u tot 12u in de eetzaal van de Stedelijke Basisschool aan de Diestersteenweg 165.
Ook als je niks te repareren hebt, ben je welkom om een praatje te slaan met onze onthaal vrijwilligers, een boek uit onze gratis boekenkast te kiezen, je eigen kennis te delen of gewoon een kop koffie met verse zelfgemaakte cake te nuttigen.
Koffie met cake betaal je 1€, voor de hulp bij je herstelling geef je een vrijwillige bijdrage.

Kindersamentuin - 2016

Op 3 september 2016 knipten de kinderen van Kermt de mooie tuin open en sindsdien is het er elke dag het jaar rond snoepen en verwonderd geraken van de wondere wereld van de bloemetjes en de bijtjes ;o).
Wat eerst een grasveldje was, is nu een oase aan eetbaar landschap, waar je enorm veel vliegende, kruipende en gravende beestjes kan gaan ontdekken. Die zorgen allemaal voor een overvloed aan lekkers.
Elke 1e zaterdag van de maand vind je Tom tussen 10u en 12u in de tuin, iedereen is welkom om mee te komen werken, zaaien, snoepen of ontdekken!
De tuin is altijd open, ga zeker met je kinderen eens tussendoor tuinieren en snoepen, maar hou je wel aan deze regels:

De Stoefzak - 2016

Dankzij de Koning Boudewijn stichting (Fonds Duurzaam Materialenbeheer en Energie) hebben we 250 stoefzakken verdeeld op de markt in Kermt. Lokale handelaars werden betrokken met pancarte in de winkel.

De stoefzakken werden gemaakt van herbruikte zeilen door Flagbag, een lokale sociale werkplaats in Hasselt.

Je vindt 4 verschillende opdrukken met een boodschap:

Wij hadden in 2016 al een opdruk met 'Kermt Heeft Het', en hadden het dus al voor Hasselt. Bij deze is dit bewijs geleverd ;o).

Broeikasboomcarpool - 2016

De eerste actie van DuurzaamKermt was een groepsophaling van de gratis bomen en struiken van Stad Hasselt voor Kermtenaren. Hierdoor bespaarden we veel tijd, benzine en dus ook CO2 uitstoot.

2016: 48stuks opgehaald 50l benzine bespaard 846km 127kg CO2

2017:

2018: 73stuks opgehaald 83l benzine bespaard 1278km 192kg CO2

2021: 66 vlinderplanten opgehaald voor in KinderSamenTuin